I: Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCAI)
Noțiuni Generale: Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCAI) reprezintă un contract încheiat între posesorul de vehicul, numit asigurat (persoană fizică sau juridică) și compania de asigurare, numit asigurator. Asigurătorul se obligă să achite valoarea daunei produse terței persoane în schimbul prime de asigurare achitate de asigurat.
Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCAI) este OBLIGATORIE și are menirea de a apăra interesul economic și social al întregii comunități precum și de a proteja victimele unor accidente. Lipsa RCA este pedepsită conform Codului Contravențional al RM.
Teritoriul acoperit: polița de asigurare RCAI este valabilă doar în Republica Moldova.
Termen de valabilitate: RCAI se emite pentru un termen de 12 luni. Excepție fac doar contractele de asigurare încheiate pentru vehiculele înmatriculate în străinătate, ce nu dețin Carte Verde, în acest caz, contractul poate fi încheiat pentru un termen minim de 30 zile, maxim de 12 luni.
II: Acte Normative
Contractul de asigurare RCA este reglementat de următoarele acte normative:
III: Condiții
- Vehiculul trebuie să fie înmatriculat în Republica Moldova;
- Vehicule înmatriculate în străinătate care se folosesc pe teritoriul Republicii Moldova;
- Prezentarea documentelor de identificare ale vehiculului – certificat de înmatriculare;
IV: Limitele de despăgubire
- Pagube materiale per caz echivalentul la 100 000 EURO (în lei la cursul BNM)
- Vătămări corporale sau deces per caz echivalentul la 500 000 EURO per persoană echivalentul la 100 000 EURO
- Prejudicii morale ca urmare a dizabilității sau a decesului per caz 10 000 EURO per persoană 5 000 EURO
V: Ce se despăgubește pe RCAI
- Vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii morale;
- Daune materiale, inclusiv costuri de radiere a vehiculului și cheltuieli de diminuare a daunei;
- Costuri privind reparația vehiculului, dovedite prin documente emise de către unitățile de reparații sau prin documente emise în condițiile prezentei legi;
- Cheltuieli de judecată suportate de persoana păgubită în procesul civil sau cheltuieli aferente în cazul soluționării alternative a litigiului, dacă soluția este favorabilă pentru persoana păgubită;
- Costul aferent unei singure evacuări a vehiculului avariat;
VI: Ce reprezintă Sistemul Bonus-Malus?
Sistemul Bonus-Malus reprezintă sistemul prin care asiguratul este încadrat în una dintre clasele de bonus (ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare) sau în una dintre clasele de malus (ceea ce conduce la majorarea primei de asigurare) în funcție de istoricul asiguratului în perioada de referință.
Șoferii vor fi penalizați atunci când produc un accident prin plata unei prime RCA mai mari la reînnoire, în timp ce șoferii fără niciun incident vor fi răsplătiți cu reduceri.
Penalizarea maximă duce la dublarea primei de asigurare stabilite în grila asigurătorului, în timp ce reducerea maximă este de 50% din tarif.